ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czegoburaki 750 gramówgrzybki suszone 2 sztukchudy rosół 4 szklanekzakwas buraczany 0 , 75 szklanekcebula 2 sztuklistek laurowy według uznaniaziele angielskie według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniacukier według uznaniaWykonanie:Grzybki umyć, zalać wodą, namoczyć i ugotować. Buraki umyć dokładnie, najlepiej szczoteczką, pod strumieniem bieżącej wody, obrać , opłukać, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać gorącym rosołem, dodać pokrojoną cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, gotować przez 2-3 minuty. Odstawić posolić i pozostawić na 20-30 minut. Następnie przecedzić przez gęste sito, dodać wywar z grzybów i zakwas buraczany. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Podawać na gorąco, w filiżankach z dodatkiem np;pasztecików lub diaboletek z serem. Posypać nacią z pietruszki.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: