ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony wg Magdy Gessler

Barszcz czerwony wg Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Najlepszy barszcz czerwony jaki kiedykolwiek powstał w mojej kuchni. Nie jestem fanką pani Magdy jednak jej przepis na barszcz jak i inne potrawy ,przyznaje, są doskonałe. Oczywiście jak to w barszczu najważniejsze są buraki czyli cytuję,,,,powinny być podłużne, pachnieć ziemią i mocno brudzić ręce,,,,. Nie trudno kupić takie buraki jak i nie trudno zrobić tę zupę. Ja dokonałam w tym przepisie malutkiej modyfikacji gdyż, pominęłam pieczenie buraków i dodawanie już startych do gotowej zupki. Nie mniej jednak plus tego barszczu jest taki , że można przygotować go dwa dni wcześniej. Im dłużej stoi tym jest bardziej intensywny w smaku i kolorze.
około 2 kg buraków podłużnych
spory kawałek selera
duża pietruszka
cebula
dwa liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu w oryginale łyżka octu dębowego, ja dodałam balsamiczny jabłkowy
łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
skórka z kwaśnego jabłka
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów, powiedzmy 5 kapeluszy
Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki wrzucamy do sporego garnka. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i dodatki z wyjątkiem czosnku i skórki jabłka. Zalewamy wodą by przykryła warzywa. Gotujemy , aż buraki będą miękkie. Dodajemy skórkę jabłka oraz posiekany czosnek. Odstawiamy barszcz na dwa dni. Przecedzamy, podgrzewamy - nie wolno go zagotować - i podajemy z uszkami , krokietem lub pasztecikiem.
MOJE RADY
jeśli nie dostaniecie podłużnych buraków użyjcie zwykłych jak najbardziej się nadają
ocet jest kwestią gustu jednak jego dodatek podnosi walory smakowe,może być spirytusowy
skórka jabłka nie jest niezbędna
barszcz powinien być lekko kwaskowy i pikantny za sprawą pieprzu
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/12/barszcz-czerwony-wg-magdy-gessler.html