ßßß

Najlepszy barszcz czerwony jaki kiedykolwiek powstał w mojej kuchni. Nie jestem fanką pani Magdy jednak jej przepis na barszcz jak i inne potrawy ,przyznaje, są doskonałe. Oczywiście jak to w barszczu najważniejsze są buraki czyli cytuję,,,,powinny być podłużne, pachnieć ziemią i mocno brudzić ręce,,,,. Nie trudno kupić takie buraki jak i nie trudno zrobić tę zupę. Ja dokonałam w tym przepisie malutkiej modyfikacji gdyż, pominęłam pieczenie buraków i dodawanie już startych do gotowej zupki. Nie mniej jednak plus tego barszczu jest taki , że można przygotować go dwa dni wcześniej. Im dłużej stoi tym jest bardziej intensywny w smaku i kolorze.około 2 kg buraków podłużnychspory kawałek seleraduża pietruszkacebuladwa liście laurowe4 kulki ziela angielskiego5 ziaren pieprzu w oryginale łyżka octu dębowego, ja dodałam balsamiczny jabłkowyłyżka cukrusól i pieprz do smakuskórka z kwaśnego jabłka3 ząbki czosnkukilka suszonych grzybów, powiedzmy 5 kapeluszyBuraki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki wrzucamy do sporego garnka. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i dodatki z wyjątkiem czosnku i skórki jabłka. Zalewamy wodą by przykryła warzywa. Gotujemy , aż buraki będą miękkie. Dodajemy skórkę jabłka oraz posiekany czosnek. Odstawiamy barszcz na dwa dni. Przecedzamy, podgrzewamy - nie wolno go zagotować - i podajemy z uszkami , krokietem lub pasztecikiem.MOJE RADYjeśli nie dostaniecie podłużnych buraków użyjcie zwykłych jak najbardziej się nadająocet jest kwestią gustu jednak jego dodatek podnosi walory smakowe,może być spirytusowyskórka jabłka nie jest niezbędnabarszcz powinien być lekko kwaskowy i pikantny za sprawą pieprzu