Wykonanie
Najlepszy barszcz czerwony jaki kiedykolwiek powstał w mojej kuchni. Nie jestem fanką pani
Magdy jednak jej przepis na barszcz jak i inne potrawy ,przyznaje, są doskonałe. Oczywiście jak to w barszczu najważniejsze są
buraki czyli cytuję,,,,powinny być podłużne, pachnieć ziemią i mocno brudzić ręce,,,,. Nie trudno kupić takie
buraki jak i nie trudno zrobić tę zupę. Ja dokonałam w tym przepisie malutkiej modyfikacji gdyż, pominęłam pieczenie
buraków i dodawanie już startych do gotowej zupki. Nie mniej jednak plus tego barszczu jest taki , że można przygotować go dwa dni wcześniej. Im dłużej stoi tym jest bardziej intensywny w smaku i kolorze.około 2 kg
buraków podłużnychspory kawałek
seleraduża
pietruszkacebuladwa
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzu w oryginale łyżka
octu dębowego, ja dodałam balsamiczny
jabłkowyłyżka
cukrusól i
pieprz do smakuskórka z kwaśnego
jabłka3 ząbki
czosnkukilka
suszonych grzybów, powiedzmy 5 kapeluszy
Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki wrzucamy do sporego garnka. Dodajemy obrane warzywa,
przyprawy i dodatki z wyjątkiem
czosnku i skórki
jabłka. Zalewamy
wodą by przykryła warzywa. Gotujemy , aż
buraki będą miękkie. Dodajemy skórkę
jabłka oraz posiekany
czosnek. Odstawiamy barszcz na dwa dni. Przecedzamy, podgrzewamy - nie wolno go zagotować - i podajemy z uszkami , krokietem lub pasztecikiem.MOJE RADYjeśli nie dostaniecie podłużnych
buraków użyjcie zwykłych jak najbardziej się nadają
ocet jest kwestią gustu jednak jego dodatek podnosi walory smakowe,może być
spirytusowyskórka
jabłka nie jest niezbędnabarszcz powinien być lekko kwaskowy i pikantny za sprawą
pieprzu