ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA

SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA

nazwa

Wykonanie

CHEDDAR to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka.
Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych.
Ser cheddar zawiera ok. 25% tłuszczu.
Ma żółtopomarańczową barwę, smak bywa zarówno ostry jak i łagodny,
lekko kwaskowy oraz orzechowy.
Postanowiłam wykorzystać ten pyszny ser do dzisiejszej sałatki.
Mimo,że polecam sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku są
chrupiące grzanki z cheddarem.
smaczku - podsmażone plasterki wędzonego boczku,
a chrupkości podprażone pestki słonecznika.
Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym
o pysznym orzechowym smaku.
Składniki: (proporcje dowolne)
mix dowolnych sałat
papryczka chili
parę plasterków wędzonego boczku
pestki słonecznika / dyni
kromki bułki
ser cheddar
słodka czerwona papryka
olej rzepakowy do grzanek
Składniki na sos winegret:
200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS
1 łyżka miodu
sól, pieprz
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Zacznijmy od chrupiących grzanek.
Bułkę pokroiłam w kostkę.
Podsmażyłam ją na suchej patelni.
Gdy były już chrupiące starłam na nie ser cheddar.
Posypałam słodką czerwoną papryką, odrobiną soli i skropiłam je olejem rzepakowym.
Ser cudownie oblepił grzanki.
Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku.
Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili.
Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika.
Idealnie pasują też pestki dyni.
Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno:
ulubione sałaty,
podsmażony boczek z chili,
i pestki słonecznika.
Mając już wszystkie składniki
przygotowałam aksamitny sos winegret.
Do miseczki wlałam orzechowy olej rzepakowy,
ocet balsamiczny,
musztardę dijon i miód.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Wymieszałam aż powstał gęsty, aksamitny sos.
Dodałam jeszcze dla smaku zioła prowansalskie.
Polałam nim sałatkę, posypałam ją grzankami i powiem jedno...
mimo,że jest w niej mało składników to sałatka była pyszna i sycąca.
Oczywiście to jest moja propozycja, składniki możecie komponować dowolnie.
Polecam! Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/12/saatka-z-grzankami-cheddarem-chilli-i.html