Wykonanie
CHEDDAR to rodzaj angielskiego
sera, który jest produkowany z
krowiego mleka.
Ser ten jest zaliczany do
serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych.
Ser cheddar zawiera ok. 25% tłuszczu.Ma żółtopomarańczową barwę, smak bywa zarówno ostry jak i łagodny,lekko kwaskowy oraz
orzechowy.


Postanowiłam wykorzystać ten pyszny
ser do dzisiejszej sałatki.Mimo,że polecam
sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku sąchrupiące grzanki z
cheddarem.

smaczku - podsmażone plasterki
wędzonego boczku,a chrupkości podprażone
pestki słonecznika.Całość dopełni
sos winegret z
tłoczonym na zimno olejem rzepakowymo pysznym
orzechowym smaku.Składniki: (proporcje dowolne)mix dowolnych
sałatpapryczka chiliparę plasterków
wędzonego boczkupestki słonecznika / dynikromki
bułkiser cheddarsłodka
czerwona paprykaolej rzepakowy do grzanekSkładniki na
sos winegret:200 ml
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno5 łyżek
octu balsamicznego1 łyżka
musztardy dijon firmy KAMIS1 łyżka
miodusól,
pieprzzioła prowansalskie (opcjonalnie)

Zacznijmy od chrupiących grzanek.
Bułkę pokroiłam w kostkę.Podsmażyłam ją na suchej patelni.Gdy były już chrupiące starłam na nie
ser cheddar.Posypałam słodką
czerwoną papryką, odrobiną
soli i
skropiłam je
olejem rzepakowym.
Ser cudownie oblepił grzanki.

Podsmażyłam następnie plasterki
wędzonego boczku.

Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną
papryczkę chili.


Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej
pestki słonecznika.Idealnie pasują też
pestki dyni.

Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno:ulubione
sałaty,

podsmażony
boczek z
chili,

i
pestki słonecznika.

Mając już wszystkie składniki

przygotowałam aksamitny
sos winegret.Do miseczki wlałam
orzechowy olej rzepakowy,
ocet balsamiczny,
musztardę dijon i
miód.


Doprawiłam
solą i
pieprzem.

Wymieszałam aż powstał gęsty, aksamitny sos.Dodałam jeszcze dla smaku
zioła prowansalskie.

Polałam nim
sałatkę, posypałam ją grzankami i
powiem jedno...mimo,że jest w niej mało składników to
sałatka była pyszna i sycąca.Oczywiście to jest moja propozycja, składniki możecie komponować dowolnie.Polecam! Smacznego!