ßßß Cookit - przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

nazwa

Wykonanie

Krajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.
To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na złociste pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie. Po upieczeniu kurczak będzie z wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad.
Czas przygotowania: 2 h
Porcja dla 2-3 osób
Koszt przygotowania: 9 , 00 zł
SKŁADNIKI:
500 g podudzia z kurczaka
7 szt. selera naciowego
SKŁADNIKI na marynatę miodowo-musztardową:
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej
1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy selera naciowego, a na nim zamarynowane podudzia z kurczaka. Nadmiarem marynaty smarujemy kurczaka. Tak przygotowanego danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 45 min. Pierwsze 30 min. pod przykryciem, następnie 10-15 min. bez przykrycia. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/10/paki-z-kurczaka-pieczone-w-miodzie-i.html