Wykonanie
Krajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na złociste pałki z
kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie. Po upieczeniu
kurczak będzie z wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane
ziemniaki,
ryż lub
kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad.
Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: 9 , 00 złSKŁADNIKI:500 g podudzia z
kurczaka7 szt.
selera naciowegoSKŁADNIKI na marynatę
miodowo-
musztardową:1 łyżka
musztardy dijon1 łyżka
musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej1 łyżka
miodu (użyłem gryczanego)2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
papryki czerwonej słodkiej
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:Podudzia z
kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (
musztardę dijon, francuską gruboziarnistą,
miód,
olej,
czerwoną paprykę,
sól i
pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z
kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w
kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy
selera naciowego, a na nim zamarynowane podudzia z
kurczaka. Nadmiarem marynaty smarujemy
kurczaka. Tak przygotowanego danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 45 min. Pierwsze 30 min. pod przykryciem, następnie 10-15 min. bez przykrycia. Smacznego.