Wykonanie
Propozycja domowej
wędliny na świąteczny stół- prosto i smacznie.
Boczek pokrojony w grube plastry i podany na gorąco w towarzystwie surówek może stanowić również samodzielne danie obiadowe.Składniki:· 1,5 kg
boczku- rozkrojonego na roladę i pozbawionego skóry· pół słoiczka
musztardy stołowej· 2 łyżeczki
musztardy węgierskiej·
sól·
pieprz· odrobina
oleju rzepakowegoPrzygotowany
boczek pieprzymy i solimy z obu stron. Układamy na desce i smarujemy wewnętrzną warstwę wymieszaną
musztardą stołową z
musztardą węgierską.
Boczek ściśle rolujemy i związujemy dratwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy cienką warstwą
musztardy i delikatnie skrapiamy
olejem. Pieczemy w temp. 190 stopni, termoobieg ok. 2 -2,5 godziny. Dobrze wystudzony kroimy w cienkie plastry. Smacznego!