ßßß Cookit - przepis na Boczek w musztardzie

Boczek w musztardzie

nazwa

Wykonanie

Propozycja domowej wędliny na świąteczny stół- prosto i smacznie. Boczek pokrojony w grube plastry i podany na gorąco w towarzystwie surówek może stanowić również samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
· 1,5 kg boczku- rozkrojonego na roladę i pozbawionego skóry
· pół słoiczka musztardy stołowej
· 2 łyżeczki musztardy węgierskiej
· sól
· pieprz
· odrobina oleju rzepakowego
Przygotowany boczek pieprzymy i solimy z obu stron. Układamy na desce i smarujemy wewnętrzną warstwę wymieszaną musztardą stołową z musztardą węgierską. Boczek ściśle rolujemy i związujemy dratwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w temp. 190 stopni, termoobieg ok. 2 -2,5 godziny. Dobrze wystudzony kroimy w cienkie plastry. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/boczek-w-musztardzie.html