ßßß Cookit - przepis na Pasta z białej fasoli i buraka (idealna również dla dzieci!)

Pasta z białej fasoli i buraka (idealna również dla dzieci!)

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam na blogu mojej przyjaciółki różową pastę na chlebie wykrzyknełam: „Jaki genialny kolor!”. Po chwili dopiero pomyślałam o bardziej przyziemnych rzeczach związanych z jedzeniem takich jak: zapach, konsystencja, czy najważniejsze, smak. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie wypróbowała. Pasta okazała się niezwykle delikatna, bardzo kremowa i wybitnie smaczna:) Przepis na pastę przedstawiam poniżej, a oryginalny wpis TUTAJ.
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: oprócz czasu potrzebnego na moczenie fasoli, oraz gotowania składników samo przygotowanie zajmuje około 15 minut.
Ilość porcji: kilkanaście kanapek
Składniki:
¾ szklanki białej fasoli
1 burak
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy chrzanowej
1 łyżeczka soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz i świeżo mielona sól.
Fasole odmierzamy i umieszczamy w misce. Zalewamy zimną wodą na co najmniej 8 godzin ( ja zostawiałam po prostu na noc). Następnie przepłukujemy, umieszczamy w garnku i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie buraka myjemy, obieramy, kroimy w duże kawałki i również gotujemy do miękkości. Kiedy oba składniki będą ugotowane przekładamy wspólnie do miski, dodajemy cytrynę oraz musztardę. Całość blenderujemy na kremową masę. Jeśli pastę będą jadły dzieci to delikatnie doprawiamy, jeśli dorośli nie żałujemy przypraw, zwłaszcza pieprzu. Gotowe. Smacznego :)
A oto dowód na zajadanie pasty przez dzieci (i to wcale nie ze względu na kolor:))
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/pasta-z-biaej-fasoli-i-buraka-idealna.html