ßßß Cookit - przepis na Majonez lniany

Majonez lniany

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie co potrafią dorzucić do majonezu nasi kochani producenci? Na przykład bardzo szkodliwy E385 czyli sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego i wiele innych sztucznych barwników, aromatów czy stabilizatorów. Poniżej znajdziecie za to przepis na pyszny domowy majonez bez bardzo szkodliwego E385 i innych dziwnych i niepotrzebnych składników.
Składniki:
- Olej lniany nierafinowany - 150 ml
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Musztarda - 3 łyżeczki
- Jajko - 1 szt.
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do przygotowania będzie potrzebny blender do którego po wcześniejszym oddzieleniu wrzucamy żółtko i musztardę. Białko nie będzie nam potrzebne. Żółtko miksujemy z musztardą do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie powoli dolewamy olej. Mój blender nie ma otworu aby dolewać olej powoli i stopniowo więc wlewam olej na 3 razy po około 100 ml i też jest dobrze. Jak majonez jest już gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku i raz jeszcze mieszamy aby wszystkie składniki się dokładnie wymieszały. Zamiast oleju lnianego można użyć tylko oleju rzepakowego. Majonez będzie wówczas delikatniejszy bez charakterystycznego lnianego posmaku choć najzdrowsze było by użycie tylko i wyłącznie oleju lnianego. Nie zalecam używania oleju słonecznikowego ze względu na śladowe ilości kwasów Omega-3 i bardzo duże stężenie kwasów Omega-6 które sprzyjają rozwojowi nowotworów. Olej lniany zawiera natomiast 5 razy więcej kwasów jednonienasyconych Omega-3 niż olej rzepakowy który to ma ich około 10%. Olej lniany nie nadaje się do smażenia, podobnie zresztą jak słonecznikowy ze względu na niską temperaturę dymienia.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/02/majonez-lniany.html