Wykonanie
Czy wiecie co potrafią dorzucić do
majonezu nasi kochani producenci? Na przykład bardzo szkodliwy E385 czyli
sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego i wiele innych sztucznych barwników, aromatów czy stabilizatorów. Poniżej znajdziecie za to przepis na pyszny domowy
majonez bez bardzo szkodliwego E385 i innych
dziwnych i niepotrzebnych składników.Składniki:-
Olej lniany nierafinowany - 150 ml-
Olej rzepakowy - 150 ml-
Musztarda - 3 łyżeczki-
Jajko - 1 szt.-
Sok z cytryny-
Sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do przygotowania będzie potrzebny blender do którego po wcześniejszym oddzieleniu wrzucamy
żółtko i
musztardę.
Białko nie będzie nam potrzebne.
Żółtko miksujemy z
musztardą do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie powoli dolewamy
olej. Mój blender nie ma otworu aby dolewać
olej powoli i stopniowo więc wlewam
olej na 3
razy po około 100 ml i też jest dobrze. Jak
majonez jest już gęsty dodajemy kilka kropel
soku z cytryny oraz
sól i
pieprz do smaku i raz jeszcze mieszamy aby wszystkie składniki się dokładnie wymieszały. Zamiast
oleju lnianego można użyć tylko
oleju rzepakowego.
Majonez będzie wówczas delikatniejszy bez charakterystycznego lnianego posmaku choć najzdrowsze było by użycie tylko i wyłącznie
oleju lnianego. Nie zalecam używania
oleju słonecznikowego ze względu na śladowe ilości kwasów Omega-3 i bardzo duże stężenie kwasów Omega-6 które sprzyjają rozwojowi nowotworów.
Olej lniany zawiera natomiast 5
razy więcej kwasów jednonienasyconych Omega-3 niż
olej rzepakowy który to ma ich około 10%.
Olej lniany nie nadaje się do smażenia, podobnie zresztą jak
słonecznikowy ze względu na niską temperaturę dymienia.