ßßß Cookit - przepis na Boczek rolowany z cebulą i musztardą

Boczek rolowany z cebulą i musztardą

nazwa

Wykonanie

Solidny kawał mięsa- dla tych co lubią konkretnie zjeść ;). Zapraszam.
Składniki:
· 1,5 kg boczku- rozkrojonego na roladę i pozbawionego skóry
· 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
· 1 łyżeczka musztardy Dijon
· sól
· pieprz
· odrobina oleju rzepakowego
· 1/2 kg cebuli
· łyżka octu balsamicznego
· łyżka miodu malinowego
Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Doprawiamy solą i octem balsamicznym. Przygotowany boczek pieprzymy i solimy z obu stron. Układamy na desce i smarujemy wewnętrzną warstwę wymieszaną musztardą sarepską z musztardą Dijon. Wykładamy usmażoną cebulę. Boczek ściśle rolujemy i związujemy dratwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w temp. 190 stopni, termoobieg ok. 2,5 godziny. Boczek podajemy na ciepło jako danie obiadowe- kroimy w grube plastry. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/boczek-rolowany-z-cebula-i-musztarda.html