Wykonanie
Klasyka, która sprawdza się zawsze. Polecam!Składniki:· 1 kg
wołowiny· kilka
ogórków małosolnych· słoik marynowanej
papryki· ostra
musztarda· kilka mini
cebulek·
sól·
pieprz· 3 duże
pory· szklanka domowego
wywaru warzywnego· kilka plastrów gotowanego
boczku·
olej rzepakowy do smażenia· łyżka
octu balsamicznegoCebulki kroimy w cienkie krążki, solimy i odstawiamy, żeby
cebula troszkę zmiękła.Z
wołowiny wykrawamy kawałki
mięsa jak na kotlety w poprzek włókien. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, solimy,
pieprzymy z obu stron, smarujemy
musztardą. Na każdym zrazie układamy plaster
boczku. Na krótszym
boku układamy 2-3 krążki
cebulki, kawałek marynowanej
papryki i
ogórka konserwowego. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Zrazy obsmażamy na dobrze rozgrzanym
oleju z każdej strony i przekładamy do garnka. Na patelni, na której obsmażaliśmy zrazy przesmażamy pokrojone w półtalarki
pory. Przekładamy do zrazów. Całość zalewamy
wywarem warzywnym i dusimy do miękkości. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
octem balsamicznym. Jeśli chcemy podać aksamitnie gładki sos, gotowe zrazy przekładamy na talerz, a sos
porowy przed podaniem dokładnie blendujemy. Zrazy podajemy z sosem
porowym i pieczonymi
ziemniakami. Smacznego!