ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe w sosie porowym

Zrazy wołowe w sosie porowym

nazwa

Wykonanie

Klasyka, która sprawdza się zawsze. Polecam!
Składniki:
· 1 kg wołowiny
· kilka ogórków małosolnych
· słoik marynowanej papryki
· ostra musztarda
· kilka mini cebulek
· sól
· pieprz
· 3 duże pory
· szklanka domowego wywaru warzywnego
· kilka plastrów gotowanego boczku
· olej rzepakowy do smażenia
· łyżka octu balsamicznego
Cebulki kroimy w cienkie krążki, solimy i odstawiamy, żeby cebula troszkę zmiękła.
Z wołowiny wykrawamy kawałki mięsa jak na kotlety w poprzek włókien. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy z obu stron, smarujemy musztardą. Na każdym zrazie układamy plaster boczku. Na krótszym boku układamy 2-3 krążki cebulki, kawałek marynowanej papryki i ogórka konserwowego. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Zrazy obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i przekładamy do garnka. Na patelni, na której obsmażaliśmy zrazy przesmażamy pokrojone w półtalarki pory. Przekładamy do zrazów. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Jeśli chcemy podać aksamitnie gładki sos, gotowe zrazy przekładamy na talerz, a sos porowy przed podaniem dokładnie blendujemy. Zrazy podajemy z sosem porowym i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/zrazy-woowe-w-sosie-porowym.html