Wykonanie
Składniki:600g
wołowiny ( 12 małych plastrów ),105g
boczku ( wędzony lub surowy),2 kawałki
papryki czerwonej, konserwowej,2
ogórki kiszone,3
cebule,
mąka pszenna,
olej,
sól,
pieprz,
papryka czerwona ( ostra i słodka ),
musztarda.Przygotowanie:
Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować
musztardą, ale tylko z jednej strony.
Paprykę,
boczek i
ogórki kiszone pokroić w paski.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na każdy plaster
mięsa położyć po pasku
boczku,
papryki i
ogórka oraz po kawałku
cebuli. Zawinąć i obtoczyć w
mące. Miejsce łączenia złączyć wykałaczką. Rozgrzać
olej i smażyć
mięso do mocnego zarumienienia. Na początek smażenia
mięso położyć klejeniem do dołu. Po usmażeniu przełożyć do głębszej patelni. Dwie
cebule pokroić w półksiężyce i podsmażyć do zarumienienia na
oleju, na którym było smażone
mięso.
Cebulę następnie przełożyć do zrazów, ale nie wylewać jej z tłuszczem. Zalać 0,9l
wody, przykryć i pozostawić na niewielkim ogniu. Po 30 minutach sprawdziś smak sosu i w razie konieczność dosolić i popieprzyć. Dodać
czerwoną paprykę ( słodką i ostrą). Przykryć i pozostawić na ogniu do momentu aż
mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Sos powinien wyjść gęsty, bez potrzeby późniejszego zagęszczenia.
Smacznego!!!