ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
600g wołowiny ( 12 małych plastrów ),
105g boczku ( wędzony lub surowy),
2 kawałki papryki czerwonej, konserwowej,
2 ogórki kiszone,
3 cebule,
mąka pszenna,
olej,
sól, pieprz, papryka czerwona ( ostra i słodka ),
musztarda.
Przygotowanie:
Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na każdy plaster mięsa położyć po pasku boczku, papryki i ogórka oraz po kawałku cebuli. Zawinąć i obtoczyć w mące. Miejsce łączenia złączyć wykałaczką. Rozgrzać olej i smażyć mięso do mocnego zarumienienia. Na początek smażenia mięso położyć klejeniem do dołu. Po usmażeniu przełożyć do głębszej patelni. Dwie cebule pokroić w półksiężyce i podsmażyć do zarumienienia na oleju, na którym było smażone mięso. Cebulę następnie przełożyć do zrazów, ale nie wylewać jej z tłuszczem. Zalać 0,9l wody, przykryć i pozostawić na niewielkim ogniu. Po 30 minutach sprawdziś smak sosu i w razie konieczność dosolić i popieprzyć. Dodać czerwoną paprykę ( słodką i ostrą). Przykryć i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Sos powinien wyjść gęsty, bez potrzeby późniejszego zagęszczenia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/01/zrazy-woowe.html