Wykonanie
Zrazy wołowe to tradycyjny obiad na Śląsku podawany z kluskami śląskimi i
kapustką modrą.Przepis na zrazy pochodzi od mojej Mamy,jest rewelacyjny,pracochłonny,warto poświęcić czas na ich przygotowanie..Zrazy mają być po ugotowaniu kruche i delikatne, są pyszne. Możemy je podać z kluskami śląskimi,
kaszą,
ziemniakami.Zrazy wołowe możemy przygotować, jako wykwintne danie na obiad na każdą okazję, idealnie pasują na świąteczny obiad. Zrazy wołowe zaliczają się do dań, na które zawsze czekam,uwielbiam je mogłabym jeść codzienne.Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie,na której znajdziecie więcej moich przepisów. klik
Składniki60 dag udźca wołowego2
ogórki kiszone1
czerwona papryka2 duże
cebule4 plastry
boczki10dag
kiełbasy4 łyżeczki
musztardy3 łyżki
oleju do smażenia5dag
suszonych grzybów2
liście laurowe Kamis
ziele angielskie Kamis
sól,
pieprz do smaku Kamiswykonanie
Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do
mięsa.Oprószamy
pieprzem.
Ogórki kiszone,
kiełbasę,
boczek,
cebulę,
paprykę kroimy w średniej wielkości słupki.Plastry
mięsa smarujemy
musztardą. Na każdym kładziemy
ogórek,
kiełbasę,
boczek,
cebulę,
paprykę.Plastry
mięsa zwijamy spinamy wykałaczkami.Na rozgrzanej patelni obsmażamy zrazy z każdej strony przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.Zrazy podlewamy gorącą
wodą,dodajemy
suszone grzyby,
liście laurowe,
ziele angielskie.Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości .Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Możemy podać we własnym sosie lub zrobić zasmażkę.Podajemy z kluskami śląskimi,
kaszą,
ziemniakami.Warto pamiętać zawsze
mięso zalewamy gorącą
wodą,w przypadku zalania zimą
woda mięso będzie twarde.
Kochani przypominam o konkursie:)klik .