ßßß
Składniki:- plastry mięsa wołowego- 10 dkg boczku wędzonego- 1/2 cebuli- 2 ogórki kiszone- łyżka musztardy- 1/2 kromki chleba razowego- sól, pieprz, łyżka słodkiej czerwonej papryki mielonej- ziele angielskie, liść laurowy- łyżka oleju- łyżka śmietany- łyżka mielonych grzybów suszonych- łyżka mąkiPrzygotowanie:Plastry delikatnie rozbić tłuczkiem. Posolić i posmarować musztardą. Na każdy plaster nakładać paski boczku, cebuli, ogórka i chleba. Zawijać rulon i spinać wykałaczką. Posypać pieprzem i obficie czerwoną papryką oraz delikatnie mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Zalać szklanką wody wymieszaną z pozostałością tłuszczu po smażeniu zrazów na patelni. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 40 minut do wyparowania większości wody. Wrzucić mielone grzyby i w razie konieczności zagęścić sos mąką lub komką rozgotowanego pieczywa razowego. Zabielić łyżką śmietany.
