ßßß
Cookit - przepis na Zrazy wołowe zawijane - rolada wołowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zrazy wołowe zawijane - rolada wołowa
Składniki
Wołowina
Boczek wędzony
Cebula
Ogórek kiszony
Musztarda
Chleb razowy
Sól
Pieprz
Papryka czerwona
Ziele angielskie
Liść laurowy
Olej
Śmietana
Grzyby suszone
Mąka
Wykonanie
Kolejne tradycyjne danie kuchni staropolskiej - zrazy wołowe zawijane z kawałkami warzyw, zwane również roladą wołową. Podawane najczęściej z kluskami śląskimi i polane sosem
śmietanowo
-
grzybowym
.
Składniki:- plastry
mięsa wołowego
- 10 dkg
boczku wędzonego
- 1/2
cebuli
- 2
ogórki kiszone
- łyżka
musztardy
- 1/2 kromki
chleba razowego
-
sól
,
pieprz
, łyżka słodkiej
czerwonej papryki
mielonej-
ziele angielskie
,
liść laurowy
- łyżka
oleju
- łyżka
śmietany
- łyżka mielonych
grzybów suszonych
- łyżka
mąki
Przygotowanie:Plastry delikatnie rozbić tłuczkiem. Posolić i posmarować
musztardą
. Na każdy plaster nakładać paski
boczku
,
cebuli
,
ogórka
i
chleba
. Zawijać rulon i spinać wykałaczką. Posypać
pieprzem
i obficie
czerwoną papryką
oraz delikatnie
mąką
. Smażyć na rozgrzanym
oleju
z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka. Wrzucić
liść laurowy
i
ziele angielskie
. Zalać szklanką
wody
wymieszaną z pozostałością tłuszczu po smażeniu zrazów na patelni. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 40 minut do wyparowania większości
wody
. Wrzucić mielone
grzyby
i w razie konieczności zagęścić sos
mąką
lub komką rozgotowanego
pieczywa razowego
. Zabielić łyżką
śmietany
.
Źródło:
http://smakowirowka.blogspot.com/2013/12/zrazy-woowe-zawijane-rolada-woowa.html
Przepisy powiązane
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe
Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami
Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami
Zrazy zawijane po staropolsku
Składniki powiązane (0)