ßßß
1 kg mięsa wołowego - zrazówkasól, pieprzmusztardakilkanaście plasterków boczku wędzonegokilka ogórków kiszonychcebulamąkaolejliść laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 kulki jałowca6 ziaren pieprzu150 ml śmietankiMięso kroić na długie paski o grubości około 0,5 cm.Każdy plaster mięsa utłuc lekko tłuczkiem.Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.Z jednej strony posmarować musztardą.Ogórki i boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka.Na każdym plastrze mięsa kładziemy słupek boczku, na to paseczek ogórka i cebulę.Całość zawinąć w roladkę, obtoczyć w mące i spiąć wykałaczkami.Zrazy smażyć na oleju aż zrumienią się z każdej strony.Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykrywało mięso.Zagotować i dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz.Można doprawić solą i pieprzem naturalnym.Gotować na średnim ogniu około 1-1 , 5 godziny.Jak zrazy są miękkie dodać do wywaru śmietankę.Zrazy podajemy na ciepło polane sosem własnym.