ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

nazwa

Wykonanie

Kolorów mi.
Trzeba więcej.
Nie szarości.
Gotujemy polskie.
Akcja u Janka Kuronia .
Kuchnia staropolska.
Zrazy wołowe w sosie własnym
przepis rodzinny
1 kg mięsa wołowego - zrazówka
sól, pieprz
musztarda
kilkanaście plasterków boczku wędzonego
kilka ogórków kiszonych
cebula
mąka
olej
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 kulki jałowca
6 ziaren pieprzu
150 ml śmietanki
Mięso kroić na długie paski o grubości około 0,5 cm.
Każdy plaster mięsa utłuc lekko tłuczkiem.
Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Z jednej strony posmarować musztardą.
Ogórki i boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka.
Na każdym plastrze mięsa kładziemy słupek boczku, na to paseczek ogórka i cebulę.
Całość zawinąć w roladkę, obtoczyć w mące i spiąć wykałaczkami.
Zrazy smażyć na oleju aż zrumienią się z każdej strony.
Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykrywało mięso.
Zagotować i dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz.
Można doprawić solą i pieprzem naturalnym.
Gotować na średnim ogniu około 1-1 , 5 godziny.
Jak zrazy są miękkie dodać do wywaru śmietankę.
Zrazy podajemy na ciepło polane sosem własnym.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/01/zrazy-woowe.html