ßßß
Cookit - przepis na Zrazy wołowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zrazy wołowe
Składniki
Jajko
Wołowina
Sól
Pieprz
Musztarda
Boczek wędzony
Ogórek kiszony
Cebula
Mąka
Olej
Liść laurowy
Ziele angielskie
Śmietanka
Wykonanie
Kolorów mi.Trzeba więcej.Nie szarości.Gotujemy polskie.Akcja u
Janka
Kuronia .Kuchnia staropolska.Zrazy wołowe w sosie własnymprzepis rodzinny
1 kg
mięsa wołowego
- zrazówka
sól
,
pieprz
musztarda
kilkanaście plasterków
boczku wędzonego
kilka
ogórków kiszonych
cebula
mąka
olej
liść laurowy
4 ziarna
ziela angielskiego
4 kulki jałowca6 ziaren
pieprzu
150 ml
śmietanki
Mięso
kroić na długie paski o grubości około 0,5 cm.Każdy plaster
mięsa
utłuc lekko tłuczkiem.Doprawić
solą
i
pieprzem
z dwóch stron.Z jednej strony posmarować
musztardą
.
Ogórki
i
boczek
pokroić w paseczki,
cebulę
w piórka.Na każdym plastrze
mięsa
kładziemy słupek
boczku
, na to paseczek
ogórka
i
cebulę
.Całość zawinąć w roladkę, obtoczyć w
mące
i spiąć wykałaczkami.Zrazy smażyć na
oleju
aż zrumienią się z każdej strony.Następnie przełożyć do garnka i zalać
wodą
tak, aby przykrywało
mięso
.Zagotować i dodać
liście laurowe
,
ziele angielskie
,
jałowiec
i
pieprz
.Można doprawić
solą
i
pieprzem
naturalnym.Gotować na średnim ogniu około 1-1 , 5 godziny.Jak zrazy są miękkie dodać do
wywaru
śmietankę
.Zrazy podajemy na ciepło polane sosem własnym.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/01/zrazy-woowe.html
Przepisy powiązane
Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem
Zrazy wołowe zawijane - rolada wołowa
ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI
KOTLETY Z KARCZKU DUSZONE W MUSZTARDZIE
Składniki powiązane (0)