Wykonanie
To danie bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Nie pochodzę ze śląska jednak w moim domu rodzinnym często właśnie takiego rolady przygotowywała babcia. To było jedno z jej zarazem popisowych, jak i ulubionych dań. Pamiętam dźwięki dobiegające z kuchni gdy rozklepywała gigantyczne ilości
mięsa na desce do krojenia. A
potem te zapachy…Rolady podałam z lanymi kluseczkami, które zostały mi z dnia poprzedniego. Przepis znajdziecie na blogu. Podsmażyłam je na
maśle i wyszły super. Do tego
sałata z kwaśną
śmietaną. Obiad idealny. Przygotowałam je przy użyciu multicookera Redmond, którego recenzję mogliście już wcześniej przeczytać na blogu.
Składniki:600g
wołowiny – zrazowej
boczek wędzony – po 2 plastry na każdą roladę
ogórki kiszone – po połowie na każdą roladę
musztarda sarepska – po łyżeczce na każdą roladęduża
cebulaokoło 1 l
bulionu wołowego (lub wołowo-drobiowego)
mąka do oprószenia
mięsa2 łyżki
oleju do smażenia4-5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowesól i
pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1cm plastry. Wkładamy pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej się da. Na każdym kawałku
mięsa układamy po 2 plasterki
boczku i wbijamy je w
mięso przy pomocy tłuczka. Smarujemy po wierzchu
musztardą i układamy po 2 ćwiartki
ogórka oraz kilka piórek
cebuli. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zawijamy ciasno w rolady i obwiązujemy sznurkiem (lub zapinamy wykałaczkami). Obtaczamy w
mące.Przygotowanie w multicookerze:Do misy multicookera wlewamy
olej i włączamy funkcję FRY. Gdy się rozgrzeje układamy gotowe rolady i obsmażamy z każdej strony. Gdy program się skończy a rolady będą całkowicie usmażone zalewamy wszytko
bulionem. Dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie. Doprawiamy. Ustawiamy program STEW/CHILI i zamykamy pokrywę. Co jakiś czas podglądamy czy
mięso już jest miękkie. Podajemy razem z sosem.Przygotowanie tradycyjne:W dużym garnku rozgrzewamy
olej i smażymy rolady z każdej strony. Gdy będą już całkowicie usmażone zalewamy całość
bulionem. Dodajemy
ziele angielskie oraz
liść laurowy. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu do momentu aż
mięso będzie miękkie. Rolady podajemy razem z sosem (można go zagęścić
śmietaną).