ßßß

Każdy plaster rozbić tłuczkiem (ja nakrywam mięso złożoną na pół folią spożywczą, ponieważ używam drewnianego tłuczka zrobionego jeszcze przez mojego dziadka i nie chcę go zniszczyć, a poza tym mięso nie „chlapie” podczas tłuczenia).

Ogórki i cebule pokroić wzdłuż na tyle części ile mamy plastrów mięsa.
Na każdym plastrze rozsmarować ½ łyżeczki musztardy, na tym położyć odpowiedni plasterek boczku, na brzegu położyć kawałek cebuli i ogórka.
Kawałki mięsa ciasno zawinąć w rulony, spiąć wykałaczkami.



Na patelni rozgrzać olej. Każdy rulon obtoczyć delikatnie w mące i obsmażyć z obu stron, aż będą rumiane.


W garnku lub szybkowarze zagotować wodę wraz z przyprawami, do niej przełożyć wszystkie podsmażone rolady.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ją na tłuszczu po smażeniu mięsa, na koniec dodać paprykę w proszku, lekko przesmażyć, zalać 1 łyżką wazową wody z garka, przemieszać i wszystko przełożyć do garnka (szybkowaru).





W zwykłym garnku wszystko gotujemy przez ok. 2½ godziny, w szybkowarze gotujemy ok. 50 minut.
Zrazy wołowe, zawijane z kaszą quinoa i surówką z czerwonej, kiszonej kapusty .

Smacznego!