Wykonanie
Przepis na zrazy wołowe znajdziecie na blogu, ale tym razem proponuję Wam równie pyszne, ale zdecydowanie szybsze w przygotowaniu zrazy z
karkówki.Przepisy na Wielkanoc tutaj.
1 kg
karkówkikilka
ogórków kiszonych lub konserwowychduża
cebulasól,
pieprz ziołowy i naturalny
musztardaolej do smażenia
woda +
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnach,
słodka paprykamąką do zagęszczenia sosu
Karkówkę pokroić na kotlety, które mocno rozbić tłuczkiem.
Mięso posypać z każdej strony
solą i
pieprzem.Rozsmarować na każdym kawałku
musztardę.
Ogórki pokroić w słupki, a
cebulę w piórka.Na kotletach układać w poprzek po kawałku
ogórka i
cebuli, a następnie zwijać, jak zwykłe zrazy.Można wspomóc się wykałaczkami, aby całość dobrze się trzymała.W większym rondlu rozgrzać
olej i podsmażyć zrazy, a następnie zalać
mięso wodą (ja często dosypuję też
przyprawy).Dusić przez godzinę aż
mięso będzie miękkie.Sos można zagęścić
mąką.