ßßß
400-500g mięsa mielonego wołowego(najlepiej chudego)3 duże cebule2 rosołki wołowe lub sos wołowy w kostkachliść laurowy4 ziarna ziela angielskiego2 łyżki mąkiolej do smażeniamąka do obtaczaniasól i pieprzwodaDo mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy kulki z obu stron na bardzo rumiano. Wyjmujemy. Na tym samym tłuszczy smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę. Zagotowujemy wodę(ok 1 litra) dodajemy ziele, liścia i kostki(ja użyłam kostek wołowych do sosów z Lidla). Wrzucamy mięsne kulki i cebulę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Sos zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozprowadzonymi uprzednio z zimną wodą. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można posypać zieloną pietruszką.