ßßß Cookit - przepis na Sos z maślaków

Sos z maślaków

nazwa

Wykonanie

Grzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie.
Składniki:
ok 1/2 kg maślaków
1 cebula
1 łyżka oleju
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
sól, pieprz
woda
2 łyżki śmietany 18% + 2 łyżki mąki + odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyścić i obrać ze śliskiej skórki. Pokroić w plasterki lub kostkę.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
3. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę. Potem dodać grzyby i dusić razem ok 10-15 minut.
4. Grzyby podlać wodą na tyle, aby zakryła grzyby. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, dodać odrobinę soli. Dusić ok 10-15 minut.
5. Na koniec wlać mąkę ze śmietaną i zimną wodą, gotować do zagęszczenia się sosu. Doprawić pieprzem i solą. Można też dodać siekaną natkę selera.
Polecam! Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/09/sos-z-maslakow.html