ßßß
Cookit - przepis na Sos z maślaków
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sos z maślaków
Składniki
Maślak
Cebula
Olej
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Woda
Śmietana 18%
Mąka
Wykonanie
Grzybów
u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz
maślaków
.
Grzyby
podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie.
Składniki:ok 1/2 kg
maślaków
1
cebula
1 łyżka
oleju
1
listek laurowy
3
ziela angielskie
sól
,
pieprz
woda
2 łyżki
śmietany 18%
+ 2 łyżki
mąki
+ odrobina zimnej
wody
Sposób przygotowania:1.
Grzyby
oczyścić i obrać ze śliskiej skórki. Pokroić w plasterki lub kostkę.2.
Cebulę
obrać, drobno posiekać.3. W rondelku rozgrzać łyżkę
oleju
, zeszklić na nim
cebulę
.
Potem
dodać
grzyby
i dusić razem ok 10-15 minut.4.
Grzyby
podlać
wodą
na tyle, aby zakryła
grzyby
. Dodać
listek laurowy
,
ziele angielskie
, dodać odrobinę
soli
. Dusić ok 10-15 minut.5. Na koniec wlać
mąkę
ze
śmietaną
i zimną
wodą
, gotować do zagęszczenia się sosu. Doprawić
pieprzem
i
solą
. Można też dodać siekaną
natkę
selera
.Polecam! Smacznego :)
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/09/sos-z-maslakow.html
Przepisy powiązane
Sos grzybowy
Pulpety wołowe w sosie cebulowym
Szynka w sosie śmietanowym
Filet z kurczaka z porami
Gulasz wołowy najprostszy
Składniki powiązane (0)