Wykonanie
Gulasz wołowy ma jedną wadę. Wymaga bardzo długiego gotowania. Za cierpliwość jednak czeka nas nagroda w postaci pysznego sosu, ze smacznym miękkim
mięsem. Ten wołowy gulasz to bardzo prosta wersja, praktycznie z podstawowymi
przyprawami, ale z gwarancją czystego, niczym niezmąconego smaku. Najlepsze dodatki? Jak dla mnie,
gryczana kasza i
kiszony ogórek, to akompaniament najlepszy z możliwych. Pycha!
500 g
mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę500 g
cebuli, pokrojonej w półplastry3 ząbki
czosnkuliść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżka mielonej
paprykisól i
pieprz do smaku
olej do smażenia1 litr
wodymąka do obtaczaniaNa głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Smażymy
cebulę, dodajemy do niej obtoczone w
mące mięso i zmiażdżony
czosnek. Smażymy kilka minut, aż
mięso będzie zrumienione. Zalewamy wrzącą
wodą, dodajemy
przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa(zajmie to od 2 do 3 godzin, w zależności od gatunku użytego
mięsa). Pod koniec gotowania zagęszczamy 2 łyżkami
mąki rozprowadzonymi w niewielkiej ilości zimnej
wody. Można posypać zielona
pietruszką.