ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy najprostszy

Gulasz wołowy najprostszy

nazwa

Wykonanie

Gulasz wołowy ma jedną wadę. Wymaga bardzo długiego gotowania. Za cierpliwość jednak czeka nas nagroda w postaci pysznego sosu, ze smacznym miękkim mięsem. Ten wołowy gulasz to bardzo prosta wersja, praktycznie z podstawowymi przyprawami, ale z gwarancją czystego, niczym niezmąconego smaku. Najlepsze dodatki? Jak dla mnie, gryczana kasza i kiszony ogórek, to akompaniament najlepszy z możliwych. Pycha!
500 g mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę
500 g cebuli, pokrojonej w półplastry
3 ząbki czosnku
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 litr wody
mąka do obtaczania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, dodajemy do niej obtoczone w mące mięso i zmiażdżony czosnek. Smażymy kilka minut, aż mięso będzie zrumienione. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(zajmie to od 2 do 3 godzin, w zależności od gatunku użytego mięsa). Pod koniec gotowania zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozprowadzonymi w niewielkiej ilości zimnej wody. Można posypać zielona pietruszką.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/02/gulasz-woowy-najprostszy.html