ßßß
Składanki:- 80 dkg żeberek wieprzowych- 5 ząbków czosnku- 3 liście laurowe- 2 łyżeczki soli- 1,5 łyżeczki pieprzu- 2 łyżki słodkiej papryki- 1 łyżeczka majeranku- 3 łyżki oleju- 1 średnia cebula- 1,5 szklani wody- 4,5 ziarenek ziela angielskiego- 2 łyżki mąkiPrzygotowanie:Żeberka pokroić w paski (4,5 cm).Przygotowanie marynaty:Do miski skruszyć liście laurowe, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, czerwoną paprykę majeranek, olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, następnie dorzucić żeberka, obtoczyć je w marynacie i odstawić na 30 minut.Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane żeberka.Obsmażyć z obydwu stron.Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych żeberek.Kiedy cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki wody, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.Po tym czasie żeberka wyciągnąć z sosu na bok.Ściągnąć tłuszcz z brzegów.Rozpuścić mąkę w ok. pół szklanki wody.Powoli mieszając dolewać do sosu.Przez durszlak przecedzić sos, przelać go ponownie na patelnie, dodać żeberka, chwilę gotować i można podawać.