ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy

Sos grzybowy

nazwa

Wykonanie

...Z leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!
Składniki:
400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 szklanka wody
1-2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.
2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 10 minut.
3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/sos-grzybowy.html