Wykonanie
Bardzo proste, bardzo smaczne, sprawdzi się na każdą okazję...Składniki:80 dkg
cielęciny w jednym kawałku,1
cebula,
sól,
pieprz,
papryka czerwona,2-3
listki laurowe,kilka ziarenek
ziela angielskiego,100 ml
śmietany 18%,1 łyżka
mąki.Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe porcje,
cebulę w półtalarki. Wszystko wymieszać razem, dodać
przyprawy i odstawić na kilka godzin albo na całą noc. Przełożyć
mięso z marynatą do brytfanki, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni) na około 1- 1,5 h. Po tym czasie sprawdzić, czy jest dostatecznie miękkie. Wyjąć
mięso z sosu.
Mąkę wymieszać ze
śmietaną, dodać do pozostałości w brytfance. Zagotować i doprawić. Można zmiksować sos. Dodać kawałki
mięsa do gotowego sosu. Podawać z
ziemniakami, kluskami śląskimi lub pampuchami gotowanymi na parze.