ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w śmietanie

Cielęcina w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste, bardzo smaczne, sprawdzi się na każdą okazję...
Składniki:
80 dkg cielęciny w jednym kawałku,
1 cebula,
sól, pieprz, papryka czerwona,
2-3 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
100 ml śmietany 18%,
1 łyżka mąki.
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe porcje, cebulę w półtalarki. Wszystko wymieszać razem, dodać przyprawy i odstawić na kilka godzin albo na całą noc. Przełożyć mięso z marynatą do brytfanki, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni) na około 1- 1,5 h. Po tym czasie sprawdzić, czy jest dostatecznie miękkie. Wyjąć mięso z sosu. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do pozostałości w brytfance. Zagotować i doprawić. Można zmiksować sos. Dodać kawałki mięsa do gotowego sosu. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub pampuchami gotowanymi na parze.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/01/cielecina-w-smietanie.html