ßßß


Bardzo proste, bardzo smaczne, sprawdzi się na każdą okazję...Składniki:80 dkg cielęciny w jednym kawałku,1 cebula,sól, pieprz, papryka czerwona,2-3 listki laurowe,kilka ziarenek ziela angielskiego,100 ml śmietany 18%,1 łyżka mąki.Przygotowanie:Mięso pokroić na małe porcje, cebulę w półtalarki. Wszystko wymieszać razem, dodać przyprawy i odstawić na kilka godzin albo na całą noc. Przełożyć mięso z marynatą do brytfanki, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni) na około 1- 1,5 h. Po tym czasie sprawdzić, czy jest dostatecznie miękkie. Wyjąć mięso z sosu. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do pozostałości w brytfance. Zagotować i doprawić. Można zmiksować sos. Dodać kawałki mięsa do gotowego sosu. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub pampuchami gotowanymi na parze.
