ßßß
3 średnie filety z kurczaka350 gramów pieczarek1 strąk czerwonej papryki1 cebula0,5 litra bulionu drobiowegoprzyprawa do kurczakasól, pieprz, ziele angielskieliść laurowy3 - 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietanki 18%siekany koperek do posypania przed podaniemFilet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 5 - 7 minut, ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany (ja zrobiłam więcej sosu). Dodajemy wtedy śmietankę, mieszamy, posypujemy koperkiem.Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).
