Wykonanie
Polędwiczki w sosie z
pieczarkami to świetny pomysł na obiad.Przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu - tak jak lubię - a efekt jest na prawdę pyszny.
Składniki :* 1 polędwiczka około 250 - 300 g,* 1/2 szklanki
mąki,* 1
cebula, drobno posiekana,* 250 g małych
pieczarek, pokrojonych w plasterki lub połówki,*
oliwa do smażenia,*
sól,
pieprz,* 1 łyżeczka suszonego
tymianku,* 1 -2 szklanki rosołu,* 2 ziarna
ziela angielskiego,* 1
liść laurowy,* kilka ziaren
pieprzu,* 1 łyżka
śmietany,
Przygotowanie :
Polędwice umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.Każdy kawałek trochę rozbij pięścią, przypraw
pieprzem i suszonym
tymiankiem a następie obtocz w
mące.Na duże patelni rozgrzej kilka łyżek
oliwy, podsmaż
mięso na rumiany kolor, przełóż do garnka.Zalej rosołem tak aby przykrył
mięso.Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę
oliwy i podsmaż posiekaną
cebulę i
pieczarki, dodaj do
mięsa razem z
zielem angielskim,
liściem laurowym i
pieprzem.Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 1 godzinę - do czasu aż
mięso będzie miękkie.Przypraw
solą i
pieprzem i łyżką
śmietany.