Wykonanie
Przepyszna
wołowinka w
sosie pieczarkowym. Idealna do
makaronu,
ryżu czy
ziemniaków. U mnie dziś z polent ą :)Składniki :* 500 g
wołowiny na gulasz,* 250 g
pieczarek,* 1
cebula,* 1
kostka rosołowa,* 1
liść laurowy,* 1 ziarno
ziela angielskiego,* 3 ziarna
pieprzu,* 2 łyżki
mąki,*
oliwa do smażenia,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Mięso pokrój na kawałki jednakowej wielkości, oprósz
solą i
pieprzem a następnie obtocz w
mące.Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy i smaż
mięso na brązowy kolor z każdej stronie.Przełóż
mięso do garnka, zalej
wodą tak aby je zakryła, dodaj
kostkę rosołową,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na pozostałym
oleju, dodaj do
mięsa.Połowę
pieczarek zetrzyj na tarce o dużych oczka, delikatnie podsmaż i dołóż do garnka.Pozostałe
pieczarki pokrój na ćwiartki, podsmaż na rumiano dodaj do
mięsa.
Mięso duś około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszaj, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.