Wykonanie
Tym razem w mojej kuchni comfort food - gulasz z warzywami. Moja mama kiedy robi gulasz z samego
mięsa, zabiela go
śmietaną - ja zrezygnowałam z tego zabiegu, dzięki temu jest trochę zdrowiej. Nie używam
cebuli - jest dosłownie kilka potraw, które z
cebulą są smaczniejsze niż bez (ponieważ nie znoszę smaku i zapachu
cebuli, uważam że większość potraw, które z
cebula są smaczne, bez
cebuli staje się znakomita). Oczywiście, jeśli uważacie że duszona
wołowina musi być z
cebulą i koniec,dodajcie ją po obsmażeniu
mięsa.
Składniki na 4 porcje:80 dkg
wołowiny gulaszowej30 dkg
zielonej fasolki szparagowej20 dkg
pieczarek1
listek laurowy4 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
ostrej paprykioliwamąkasól,
pieprzMięso umyć, oczyścić ze ścięgien i błon, pokroić w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm, obtoczyć w
mące i smazyć partiami na
oliwie na rumiano. Zalać
wodą, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i
sól i dusić na wolnym ogniu aż
mięso zmięknie.
Fasolkę obrać i pokroić na kowalko ok. 2 cm.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do
mięsa, doprawić
papryka i
pieprzem i gotować aż
fasolka będzie miękka. Podawać z
kaszą lub
ziemniakami.