ßßß
Składniki :kotlety z schabu karkowego15 średniej wielkości pieczarek200 ml śmietany 18 procent1 duża cebula2 duże ząbki czosnkutymianek suszonyczosnek granulowanychilisól, pieprz2 liście laurowe2 ziele angielskiekluski śląskiePrzygotowanie :Kotlety lekko rozbijam . Nacieram tymiankiem , czosnkiem granulowanym i chili.Obsmażam na rozgrzanej oliwie.Zdejmuję z patelni.Pieczarki kroję w grube plastry. Obsmażam na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa i dodaję sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Po około 5 minutach, ponownie na patelnię wkładam karkówkę i cebulę pokrojoną w piórka.Zalewam wszystko wodą lub bulionem tak by mięso zostały dokładnie przykryte. Duszę pod przykryciem godzinę.Po godzinie sprawdzam miękkość mięsa i jeżeli jest ona odpowiednia dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i staram się odparować wodę z sosu.Podaję z kluskami śląskimi.