Wykonanie
Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych da z
wołowiny - pyszne, mięciutkie
mięso w sosie z
cebulka. Idealnie pasuje do gotowanych
ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych...Wprawdzie musi się dość długo dusić, ale chyba warto poczekać :)
Składniki :* 4 kotlety wołowe o grubości około 1 cm ( 350 - 400 g ),* 1 duża
cebula,* 1/2 szklanki
mąki,*
sól,
pieprz,* 1 łyżeczka
słodkiej papryki,* 1 ziarno
ziela angielskiego,* 3 ziarenka
pieprzu,* 1
liść laurowy,* 1 łyżka
śmietany,*
oliwa do smażenia,
Przygotowanie :Kotlety umyj i dobrze osusz.Delikatnie rozbij, przypraw solą,
pieprzem i
papryk ą, obtocz w m ą ce.Na rozgrzanej
oliwie podsmaż
mięso z obu stron na rumiany kolor.Usmażone kotlety przełóż do garnka, dodaj ziarna
pieprzu,
ziele angielskie,
liść laurowy, zalej
wodą tak aby zakrywała
mięso.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj do
mięsa.Wszystko duś na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny ( do czasu aż
mięso będzie mięciutkie) często zaglądaj do garnka uważając aby
mięso się nie przypaliło .Na koniec gotowania dodaj
śmietanę.* jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodać odrobinę
mąki zmieszanej z
wodą.
* aktualizacja 10 . 2015