ßßß
Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych da z wołowiny - pyszne, mięciutkie mięso w sosie z cebulka. Idealnie pasuje do gotowanych ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych...Wprawdzie musi się dość długo dusić, ale chyba warto poczekać :)
Składniki :* 4 kotlety wołowe o grubości około 1 cm ( 350 - 400 g ),* 1 duża cebula,* 1/2 szklanki mąki,* sól, pieprz,* 1 łyżeczka słodkiej papryki,* 1 ziarno ziela angielskiego,* 3 ziarenka pieprzu,* 1 liść laurowy,* 1 łyżka śmietany,* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :Kotlety umyj i dobrze osusz.Delikatnie rozbij, przypraw solą, pieprzem i papryk ą, obtocz w m ą ce.Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso z obu stron na rumiany kolor.Usmażone kotlety przełóż do garnka, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, zalej wodą tak aby zakrywała mięso.Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj do mięsa.Wszystko duś na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie) często zaglądaj do garnka uważając aby mięso się nie przypaliło .Na koniec gotowania dodaj śmietanę.* jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodać odrobinę mąki zmieszanej z wodą.
* aktualizacja 10 . 2015