Zazwyczaj w Polsce podawany z kaszą gryczaną, u nas w ruch poszedł makaron (dziecko dokonało takiego wyboru i wyszło smacznie), do tego warzywa i obłęd na talerzu.Potrzebne:Mięso z łopatki wieprzowe lub porcja gulaszowa gotowa (do nabycia w sklepach)Mieszanka warzywna (my braliśmy mrożone warzywa na patelnie)Makaron (opcjonalnie może być kasza np gryczana lub jęczmienna).Cebula- 1 średniaPrzyprawy:Liść laurowy- 3 szt.Jagody jałowca- 5 szt.KminekPapryka czerwona słodka mielona- 2 łyżeczkiZiele angielskie- 5-6 szt.Pieprz ziarnisty- 7-8 szt.SólNa "zabielajkę"Mąka- 1 łyżkaŚmietana 18%- 2 łyżkiMięso kroimy w kostkę (około 1,5 cm grubości). Wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu.Cebule kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do mięsa. Delikatnie solimy.Jak mięso się "zetnie" to wrzucamy (wraz z cebulą) do garnka. Zalewamy wodą (poziom wody ma być 2 razy powyżej poziomu mięsa).Dorzucamy liście laurowe, jałowiec, kminek(szczypta), ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach dodajemy mieszankę warzywną i podgotowujemy (warzywa muszą być miękkie).W międzyczasie gotujemy makaron.Przygotowujemy "zabielajkę".Mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną ciepłej wody. Dodajemy trochę wywaru z garnka i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka. Dosypujemy czerwoną paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.Dusimy jeszcze jakieś 5-10 minut.Podajemy z makaronem.Smacznego.