ßßß
Składniki:0,5 kg surowej szynki1 cebulka1 ząbek czosnku1 łyżka kminku w ziarenkach2 szklanki wodyolej do smażenia2-3 łyżki śmietany 18%2-3 łyżki mąkipieprzsólkilka ziarenek ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Szynkę myjemy, wycieramy, kroimy na 6 kawałków. Rzucamy na rozgrzany olej i chwilę smażymy aż się dobrze zarumieni.2. W międzyczasie siekamy cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, dolewamy 2 szklanki wody, wrzucamy kostkę wołową, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, podgrzewamy.3. Kiedy mięso jest już zrumienione, dodajemy go do rondelka z wodą i gotujemy do miękkości (ok. 1-1,5 godziny w zależności jak są duże kawałki szynki). W międzyczasie dodajemy kminek i dolewamy wodę jeśli za dużo wyparuje.4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Można wcześniej wyciągnąć mięso by łatwiej zamieszać sos. Ja nie wyciągam.5. Na koniec doprawiamy pieprzem.
SMACZNEGO :)