Wykonanie
Coś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy
drób na obiad, więc trochę wyspecjali zowałam się w przygotowywaniu różności z
mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować
szynkę w sosie
śmietanowym, tylko wiadomo, że m
ięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z pier sią z
kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.
Składniki:2 duże
piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża
marchewka1
cebula1 ząbek
czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki
wodyolej do smażenia2-3 łyżki
śmietany 18%2-3 łyżki
mąkipieprz,
pieprzkilka ziarenek
ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni na rozgrzanym
oleju.2. W międzyczasie siekamy obra ną
cebulę i
czosnek, rumienimy na
oleju w rondelku, w któr ym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron
mięso, wlewamy
wodę i dodajemy
przyprawy - kostkę
bulionową, ziarenka
ziela angielskiego, liść lau rowy. Dusimy.3. Kiedy
mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej
marchewkę.4. W miseczce mieszamy
mąkę i
śmietanę, dodajemy trochę zimnej
wody. Wlewamy do rondelka z
mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy
pieprzu, ewentualnie
soli do smaku.Smacznego!!!