ßßß
Dawno już nie jadłam duszonych żołądków.Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła.Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak.Wyszły pyszne!Składniki:żołądki indycze3 szt.cebuliłyżeczka mielonego kminkusól, pieprzsłodka i ostra papryka2-3 ząbki czosnkupół szklanki pasty z pomidorówliście lauroweziele angielskieolejŻołądki dokładnie umyłam.
Obgotowałam je przez około 30 minut,dodając ziele angielskie i liście laurowe.Wylałam wodę i ponownie je obgotowałam.Czym dłużej tym będą miększe.
Następnie pokroiłam je na plasterki.Można w kostkę jak wolicie.Przyprawiłam przyprawami.
Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę,dorzucając do niej pod koniec smażenia starty czosnek.
Wymieszałam ją z żołądkami.
Wlałam pastę pomidorową,trochę olejui podlałam wszystko wodą.
Podsmażyłam słodką i ostrą czerwoną paprykę.
Wymieszałam wszystkie składniki.
Dusiłam je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciemokoło 1-1,5 godziny.Co jakiś czas mieszałam i podlewałam wodą.Smacznego!