ßßß Cookit - przepis na Zrazy zawijane po staropolsku

Zrazy zawijane po staropolsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 600 gramów
grzyby suszone 6 sztuk
ogórek kiszony 1 sztuk
cebula 1 sztuk
musztarda 1 łyżek stołowych
boczek wędzony, plastry 100 gramów
śmietana 0,5 szklanek
olej 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć w szklance wody i ugotować do miękkości. Mięso pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Ogórek i 2 ugotowane grzyby pokroić na paseczki. oczyszczoną cebulę pokroić w piórka. Plastry mięsa rozłożyć płasko na desce, posmarować z jednej strony musztardą. Obłożyć plasterkami boczku, paskami ogórka i grzybów oraz piórkami cebuli. Zwinąć ciasno roladki. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nitką. Zrazy obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, na rozgrzanym oleju. Dodać grzyby z wywarem, wlać śmietanę, mieszając, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Zrazy wyjąć i ułożyć na talerzach, usunąć szpilki lub nici, polać sosem grzybowym. Podawać z kaszą gryczaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5272/Zrazy-zawijane-po-staropolsku