ßßß
Składniki na około 8 średnich zrazów:około 1/2 kg polędwicy wieprzowej2 łyżki musztardy miodowejsólpieprzcebulaokoło 2 średnie ogórki kiszoneokoło 15 dag boczku wędzonego8 wykałaczek2 ząbki czosnkuodrobina olejuwoda wrzącarosołek mięsny (opcjonalnie)Mięso porcjujemy na 8 średnich kawałków, rozbijamy bardzo cieńko, posypujemy pieprzem i solą z obu dwóch stron. Przygotowujemy sobie farsz: kroimy cebule w piórka, boczek i ogórki w paseczki.Każdego kotleta smarujemy z jednej strony musztardą na to kładziemy dwa po dwa paseczki boczku,cebulki i ogórka. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Podsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju pod koniec wrzucamy 2 ząbki czosnku. Zalewamy wszystko wrzącą wodą dusimy pod przykryciem około 1 godziny, doprawiamy sos solą,pieprzem i ewentualnie rosołkiem. Można zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą.