Wykonanie
Bigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to
cebula, a do tego
papryka i
czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym dowodem na kreatywność podkarpackich gospodyń, które z niewielu sezonowych składników potrafiły przygotować wiele różnorodnych dań. Wyłuskałam tę perełkę z mojej skarbnicy – „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.
Składniki na solidne porcje dla 5 osób:1 kilogram
cebuli1 i 1/2
czerwone papryki1/2
zielonej papryki (opcjonalnie)1 puszka
czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej
fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno)250 g
wędzonego boczku250 g
kiełbasy3 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
śmietany6 łyżek
oleju do smażenia1
liść laurowy4 ziarenka
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku
Boczek i
kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka (tzn. wzdłuż, nie wszerz :)).
Papryki myjemy, wycinamy z nich gniazda i kroimy w cienkie paski.Na dno garnka z grubym dnem wlewamy
olej i podsmażamy na nim
cebulę z
papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich
boczek z
kiełbasą,
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy
fasolę,
przecier pomidorowy,
sól oraz
pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy
śmietanę, wszystko dobrze mieszamy i wyłączamy gaz.