ßßß
Bigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym dowodem na kreatywność podkarpackich gospodyń, które z niewielu sezonowych składników potrafiły przygotować wiele różnorodnych dań. Wyłuskałam tę perełkę z mojej skarbnicy – „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.
Składniki na solidne porcje dla 5 osób:1 kilogram cebuli1 i 1/2 czerwone papryki1/2 zielonej papryki (opcjonalnie)1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno)250 g wędzonego boczku250 g kiełbasy3 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka śmietany6 łyżek oleju do smażenia1 liść laurowy4 ziarenka ziela angielskiegosól i pieprz do smakuBoczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Cebulę obieramy i kroimy w piórka (tzn. wzdłuż, nie wszerz :)). Papryki myjemy, wycinamy z nich gniazda i kroimy w cienkie paski.Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy śmietanę, wszystko dobrze mieszamy i wyłączamy gaz.