ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z brokułów i porów

Zupa krem z brokułów i porów

nazwa

Wykonanie

Co to za pora, kiedy małoletni członkowie rodziny, z właściwą sobie nonszalancją i z trudem ukrywaną złośliwością stwierdzają: „Sylwia robi ciągle te zupki „rozmemłane”, bo już pewnie ze starości jej zęby wypadają i przeżuwać nie może”? Pora przystopować z robieniem zup-kremów i powrócić do tych bardziej tradycyjnych. Co by podlotkom udowodnić, że mimo swojego starczego wieku, uzębienie jest jeszcze w stanie przegryźć trochę ugotowanych warzyw. I tak też pewnie zrobię… prędzej czy później. A dziś tak a propo pory… pór… porów… proponuję zupę z brokułów i por(ów) właśnie.
- litr wywaru z warzyw
- 500 g. brokułów
- 200 g. porów
- cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- ¾ szklanki mleka
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż zmięknie. Następnie dolewamy rosół, mleko i doprowadzamy do wrzenia.
Umyte brokuły dzielimy na różyczki, pory kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się rosołu. Gdy zmiękną, dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i wszystko gotujemy jeszcze chwilę.
Zupę przecieramy na krem za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy na gorąco, np. z grzankami razowymi.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-brokuow-i-porow.html