Wykonanie
Na
karkówkę długo namawiać nas nie trzeba. ;-) Za każdym razem staram się przyrządzać ją w innej wersji, choć mam kilka ulubionych przepisów, do których wracam. Klasyczna wersja w
miodowo-musztardowej marynacie na pewno się do nich zalicza.
Mięso jest kruche, soczyste a słodko-wytrawny smak doskonale do niego pasuje. Trzeba pamiętać o tym by wybrać dobrej jakości
musztardę, wtedy obiad na pewno będzie udany.
400g
karkówki3 łyżki
miodu6 łyżek
musztardy, u mnie kremska od Społem Kielce3 duże
cebulesól,
pieprz1.
Cebulę kroimy w krążki, zasypujemy 1/2 łyżeczki
soli, mieszamy i zostawiamy na 20 minut.
Miód i
musztardę mieszamy ze sobą, doprawiamy
solą i
pieprzem.2.
Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy
solą i
pieprzem, obficie nacieramy przygotowaną marynatą.3. Plastry
karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z
cebulą. Powinny wyjść nam po 2 warstwy, górną powinna stanowić
cebula.4. Pieczemy przez około 2h w temperaturze 180 stopni.