Wykonanie
Karkówkę przyrządzam dość rzadko - jeśli już, to preferuję grillowaną lub pieczoną. Dziś prosty i popularny przepis na pieczone plastry
karkówki w pysznej marynacie z
miodu i
musztardy. Proporcje
między tymi dwoma składnikami możemy ustalić sami, warto jednak pamiętać o zabezpieczeniu blaszki folią, w ten sposób o wiele łatwiej ją doczyścimy. Smacznego:) dla 2 osób:2 plastry
karkówki, na marynatę:ok. 5 łyżeczek
musztardy (u mnie Dijon, ale idealna będzie też francuska lub rosyjska),ok. 2 łyżeczek
miodu,
sól,
pieprz, ulubione suszone
zioła (u mnie prowansalskie) lub
kolendraSkładniki marynaty połączyć i dobrze doprawić, włożyć do niej plastry
mięsa i marynować całą noc lub kilka godzin.
Karkówkę ułożyć na wyłożonej folią blaszce i piec około godziny w 190 stopniach (czas pieczenia zależy od grubości plastrów).