Wykonanie

Według mojego
męża,
karkówka to najbardziej smakowity kawałek
wieprzowego mięsa... każdy mięsożerca wie o czym
mowa :)Można ją przyrządzać na słodko, na ostro i co nam tylko fantazja podpowie...Tą wersję zrobiłam na uroczystą kolację z okazji naszej rocznicy ślubu.Mąż był zachwycony :)


Składniki:80 dag
karkówki,8 plastrów
ananasa,2 łyżeczki
musztardy,4 łyżeczki płynnego
miodu,1 łyżeczka
słodkiej papryki ,1 łyżeczka
kolendry (w ziarenkach),
sól,
pieprz,1 łyżka
oleju rzepakowego.Dodatkowo:
olej do natłuszczania formy.
Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry i każdy z plastrów przekrawamy na pół. Delikatnie rozbijamy każdy kawałek
mięsa.
Mięso umieszczamy w misce, dodajemy
musztardę,
miód,
sól,
pieprz, 1/2 łyżeczki
papryki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W miedzyczasie każdy plaster
ananasa kroimy na 4 części, a w moździerzu rozcieramy
kolendrę.
Mięso układamy w natłuszczonej formie i na każdym kawałku
mięsa układamy po 2 kawałki
ananasa. Całość oprószyć pozostałą
papryką oraz roztartą
kolendrą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy przez 1 godzinę (naczynia nie zamykamy).