ßßß Cookit - przepis na Jaja po tatarsku

Jaja po tatarsku

nazwa

Wykonanie

Jaja po tatarsku to nieco zapomniane już danie. "Stasze pokolenia" wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie jaja po tatarsku można spotkać na stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym .
Składniki :
10 małych jajek "M"
ok 250 gr pieczarek marynowanych (słoiczek)
4-5 dużych ogórków konserwowych
3-4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
kapary do ozdoby
Przygotowanie :
Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i przecinam na połówki. Pieczarki i ogórki kroję w drobną kosteczkę (z ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję musztardę i majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem i dobrze mieszam.
Na paterę daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki jajek ale żółtkami w dół po czym całość nakrywam sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania zamiast groszku użyłem tym razem kaparów i wygląda że to dużo lepszy pomysł.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/10/jaja-po-tatarsku.html