Wykonanie
Jaja po tatarsku to nieco zapomniane już danie. "Stasze pokolenia" wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie
jaja po tatarsku można spotkać na
stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym .Składniki :10 małych
jajek "M"ok 250 gr
pieczarek marynowanych (słoiczek)4-5 dużych
ogórków konserwowych3-4 łyżki
majonezułyżeczka
musztardysól,
pieprzkapary do ozdobyPrzygotowanie :
Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i przecinam na połówki.
Pieczarki i
ogórki kroję w drobną kosteczkę (z
ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję
musztardę i
majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru
majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam
solą i
pieprzem i dobrze mieszam.Na paterę
daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki
jajek ale
żółtkami w dół po czym całość nakrywam
sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania zamiast
groszku użyłem tym razem
kaparów i wygląda że to dużo lepszy pomysł.