ßßß
Moje rybki były znacznie mniejsze ok. 15 cm ale ponoć im mniejsze tym smaczniejsze.Składniki:8 szt- nototenia tusze,1 szt – cebula,1 szt- marchew,1szt – pietruszka,1 szt papryka,2 łyżki- koncentrat pomidorowy,15- 20 szt-kapary z zalewy,1 łyżeczka- ocet winny( jeśli przecier jest za słodki)1 szt- liść laurowy,3-5 kulek- ziele angielskie,olej do smażenia,Sól do smaku,Pieprz do smaku.
Przygotowania:Ryby oskrobać z łusek i odciąć płetwy. Wstawić do naczynia z zimna wodą i moczyć około 3- 4 godzin. W trakcie moczenia wodę można raz lub dwa wymienić. Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę oskrobać a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę oraz starte warzywa. Podlać dwoma szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać przecier, posolić i dusić kolejne 5- 7 minut. Następnie rozgarnąć na boki warzywa i delikatnie ułożyć na dnie rondla ryby. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Sprawdzić smak- doprawić, jeśli trzeba odrobinę zakwasić i dla wyostrzenia smaku dodać kilka kaparów. Trzymać na ogniu całe danie aż do zagotowania i może jeszcze dwie trzy minuty dłużej. Można podawać od razu po przygotowaniu ale najlepsza jest nototenia jak postoi w sosie około 1- godziny i potem się podgrzeje jeszcze raz. Podawać z ryżem, ziemniakami…według upodobań.