Wykonanie
Smażona lub pieczona
ryba pod warstwą warzywnego sosu. Pospolite składniki,a smak rewelacja. U mnie w domu zawsze serwowany na Boże Narodzenie, ale w zimnym wydaniu i na sylwestrowe szaleństwa doskonale się sprawdzi.
Składniki:- filety z dowolnej
ryby (ja miałem
łososia i
mintaja )- 1/2 kg
marchwi,- 20 dkg
selera,- 20 dkg
pietruszki,- 20 dkg
cebuli,- 200 g
koncentratu pomidorowego,- 1-2 łyżeczki
musztardy ( można pominąć ),- 4-5 kulek
ziela angielskiego,- 2
liście laurowe,-
sól,
pieprz,-
olej.Wykonanie:Wszystkie warzywa oprócz
cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jeszcze łatwiej w robocie :).
Cebulę pokroić w kostkę i wszystko razem przesmażyć na patelni z niewielką ilością
oleju, dodając
sól,
pieprz, ziele i listek. Przełożyć do garnka, dolać trochę
wody i dusić około 10 minut, żeby całość się za bardzo nie rozgotowała. Na koniec dodać koncentrat i
musztardę.
Rybę usmażyć na
oleju lub upiec w piekarniku. Gorącą obłożyć
sosem greckim. Można również zjadać ją na zimno. Ja często robię większą ilość i zamykam w słoikach na później ;)