Wykonanie
Ostatnio coraz więcej jest takich dni, kiedy szybki do zrobienia obiad jest na wagę złota. W takich momentach cieszę się, że w swojej szafce mam solidny zapas produktów, z których można przygotować coś ekspresowego i bardzo smacznego zarazem. Kiedy nie ma się chwili do stracenia,
makaron z sosem ratuje życie. Spaghetti alla puttanesca to nie byle jaka potrawa. Włoska Wikipedia podaje, że danie to wywodzi się z kuchni neapolitańskiej i w wersji podstawowej składa się z
pomidorów,
oliwy z oliwek,
czosnku,czarnych
oliwek,
kaparów i
oregano. Częstym dodatkiem są również bardzo słone fileciki z
sardeli, czyli
anchois.Składniki sosu, składnikami – najwięcej emocji wzbudza nazwa dania. Puttana bowiem to, elegancko mówiąc, prostytutka (mówiąc szczerze, to puttana tłumaczy się najwulgarniej jak się da, ale nie
będę tego słowa przytaczać). Jedna z wielu teorii dotyczących nazwy tego dania (przyjmijmy, że będzie to spaghetti ladacznic) głosi, że na początku XX wieku, w jednym z domów publicznych częstowano tym
makaronem gości, bo był szybki do zrobienia, a składniki były łatwo dostępne i co za tym idzie, tanie. Ponadto kolorystyka ingrediencji nawiązywała do wszystkich odcieni bielizny pań pracujących w owym przybytku.Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”, podaję go z moimi, drobnymi zmianami. Wersja Jamiego od innych różni się tym, że jest nieco treściwsza dzięki dodatkowi
tuńczyka oraz ma jeszcze bogatszy smak i aromat za sprawą
soku z cytryny i szczypty
cynamonu. Próbowałam różnych – ta jest moją faworytką.
Składniki (4 solidne porcje):500 g
makaronu spaghetti225 g
tuńczyka w
oliwie (może być trochę więcej)2 ząbki
czosnku1 łyżka odsączonych i opłukanych
kaparów8 filecików
anchois (+oliwa ze słoiczka z filecikami)1
papryczka chili (mogą być 2 jeśli lubisz ostre)mały pęczek
natki pietruszki15 czarnych
oliwek bez pestek700 ml
przecieru pomidorowego (albo 2 puszki krojonych
pomidorów)1
cytrynaspora szczypta
cynamonuZacznij gotować
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i równolegle zabierz się za przygotowanie sosu.Drobno posiekaj
czosnek,
chili i łodyżki
natki. Na dużą patelnię wlej
oliwę z
tuńczyka, wrzuć wszystko, co przed chwilą siekałaś/łeś,
kapary i fileciki
anchois razem z
oliwą. Smaż przez 2 minuty, rozdrabniając fileciki. Następnie dodaj
tuńczyka i pokrojone na plasterki
oliwki.
Tuńczyka podziel na mniejsze kawałki, po czym oprósz całość solidną szczyptą
cynamonu i zalej
przecierem pomidorowym.Listki
natki posiekaj z grubsza i odłóż na bok.Ugotowany
makaron odcedź, ale zachowaj odrobinę
wody na wypadek, gdyby trzeba było rozrzedzić sos.Spaghetti wrzuć na patelnię z sosem,
skrop sokiem wyciśniętym z całej
cytryny, posyp
natką i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby podlej
wodą z gotowania. Nakładaj porcje na talerze i podawaj.Potrawa nie wymaga doprawiania
solą i
pieprzem, bo ostrość gwarantuje
chili a słoność w stopniu wystarczającym
kapary i
anchois.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Sałatka nicejskaSpaghetti z
łososiem w
sosie pomidorowo-
śmietanowymWegetariańskie spaghetti alla bolognese z
olejem rzepakowymTapenada z czarnych
oliwek z
czosnkiem niedźwiedzim