Wykonanie
Oglądałam ostatnio kilka odcinków "Kuchni Nigelli" i w jednym z z nich robiła spaghetti o jakże dźwięcznej (i wdzięcznej) nazwie: spaghetti puttanesca (aka "saghetti ladacznicy"). Od razu wiedziałam, że to danie, które pokocham, bo ma wiele moich ulubionych składników: anchovies
oliwki,
kapary,
czosnek,
chilli. No i nie myliłam się. Spaghetti jest pyszne!-
oliwa z oliwek lub
olej rzepakowy- 8 - 10 filecików
anchois, odsączone i pokrojone- 2 ząbki
czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę- ½ łyżeczki suszonych
płatków chili- 250-300 g. spaghetti- 400 g.
pomidorów z puszki lub świeżych- 150 g. czarnych, pokrojonych
oliwek- 3 łyżki odsączonych
kaparówMakaron gotujemy al dente i odcedzamy.Na patelni podgrzewamy
oliwę, przez ok. 3 minuty smażymy na niej
anchois, cały czas mieszając. Dorzucamy rozgnieciony
czosnek i suszone
chilli. Dalej smażymy okolo minuty. Następnie dorzucamy
pomidory,
kapary i
oliwki. Wszystko smażymy razem około 10 minut. Jeśli sos wyszedł za rzadki, możemy dodać do niego odrobinę
wody, w której gotował się
makaron.Łączymy sos z
makaronem, podajemy udekorowany
pietruszką,
bazylią lub
rozmarynem.Potrawę oczywiście można doprawić
solą i
pieprzem, ale ja nie miałam takiej potrzeby. Produkty same w sobie dają bardzo wyrazisty smak.Smacznego!