ßßß
Pierogi z kapustą i grzybami z podanych proporcji wychodzi 70-80 pierogówSkładniki:ciasto na pierogi według TEGO przepisu100 g grzybów suszonych (borowików lub podgrzybków)około 1 kg kapusty kiszonejsólpieprz2 liście laurowe200 g cebuli60 g masłaPrzygotowanie:Grzyby suszone płuczemy trzykrotnie pod bieżącą wodą i namaczamy na całą noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, wywar zachowujemy.Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz wywaru z gotowania grzybów (wywar grzybowy wlewamy ostrożnie, pozostawiając na dnie osad, który wytworzył się podczas gotowania). Studzimy.Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli.Ostudzoną kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy. Grzyby siekamy drobno i dodajemy do kapusty wraz z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.Zagniatamy ciasto pierogowe. Wałkujemy, szklanką lub obręczą wycinamy koła. Na każde nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.Podajemy z klarowanym masłem .
Składnik główny:grzybySkładnik główny:grzyby leśneRodzaj dania:PrzekąskaInne