ßßß
Składniki :1,5 kg świeżej szynki wieprzowej2 łyżki smalcu1/2 szklanki mąki do obtoczenia bitek1 liść laurowy3 kulki ziela angielskiegosól, pieprz do smaku1 duża cebula
Szynkę kroimy w plastry , a następnie każdy plaster rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . W głębokim rondelku, w którym będziemy później , dusić nasze bitki rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim nasze obtoczone w mące kawałki mięska , aż złapią złote przysmażenia . Zalewamy całość wodą ,tak aby przykryła całkowicie bitki . Dokładamy pokrojoną drobniutko cebulę , ziele i liść laurowy , solimy , pieprzymy . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie mięsko powinno skruszeć ,a sos ładnie się zagęścić . Od czasu do czasu warto delikatnie zamieszać ,żeby mięso nie przywierało do dna garnka , bo może się przypalić . No i w zasadzie już gotowe , teraz tylko gotowane ziemniaczki , buraczki i smacznego 😉