ßßß Cookit - przepis na BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

To smaczne i pożywne jedzonko gości ostatnio na moim stole dość często.
Dopomina się o ten bigosik moja rodzinka, więc robię. Nie będę ukrywać, że mi też smakuje. Tradycyjny bigos poszedł jak na razie w odstawkę. Króluje taki najzwyklejszy, ale bardzo apetyczny.
Składniki :
1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
15 dag cebuli
30 dag żeberek
60 dag kiełbasy zwyczajnej
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka smalcu
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy.
Żeberka oczyszczamy, myjemy. Zalewamy w oddzielnym garnku wodą tylko tak, aby przykryći gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości. Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z żeberek ściągamy mięso, kroimy na małe kawałki i dajemy do kapusty. Wywaru z gotowania żeberek nie wylewamy.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.
Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.
Gdy mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy wywarem z gotowania żeberek i wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.
Dosmakowujemy solą i pieprzem. Bigos jest smaczniejszy gdy postoi co najmniej kilka godzin i "przegryzie się".
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/BIGOS-Z-MLODEJ-KAPUSTY.html