Wykonanie
To smaczne i pożywne jedzonko gości ostatnio na moim
stole dość często.Dopomina się o ten bigosik moja rodzinka, więc robię. Nie
będę ukrywać, że mi też smakuje. Tradycyjny bigos poszedł jak na razie w odstawkę. Króluje taki najzwyklejszy, ale bardzo apetyczny.
Składniki :1 duża główka
młodej kapusty ( ok.1,60 kg)15 dag
cebuli30 dag
żeberek60 dag
kiełbasy zwyczajnej1
liść laurowy3 ziarna
ziela angielskiego1 łyżka
smalcu2 łyżki
mąkisól,
pieprz do smakuWykonanie :
Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy.
Żeberka oczyszczamy, myjemy. Zalewamy w oddzielnym garnku
wodą tylko tak, aby przykryći gotujemy pod pokrywką do chwili, aż
mięso będzie odstawać od kości. Poszatkowaną
kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością
wody, wrzucamy
ziele angielskie,
liść laurowy i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z
żeberek ściągamy
mięso, kroimy na małe kawałki i dajemy do
kapusty.
Wywaru z gotowania
żeberek nie wylewamy.Z
kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę
cebulę dajemy na patelnię ze
smalcem i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej
kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.Pozostałą na patelni
kiełbasę posypujemy 2 łyżkami
mąki i stale mieszając podsmażamy.Gdy
mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy
wywarem z gotowania
żeberek i wylewamy do gotującego się bigosu, gdy
kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.Dosmakowujemy
solą i
pieprzem. Bigos jest smaczniejszy gdy postoi co najmniej kilka godzin i "przegryzie się".