Gulasz wołowy w pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Gulasz ma wiele twarzy, ostatnio odkryłam tę „pomidorową”. Zazwyczaj robiłam bardziej klasyczną wersję z dość dużą ilością cebuli, z marchewką czy z pieczarkami. Jeśli zostawały mi jakieś resztki, to dodawałam do niego koncentrat pomidorowy, kiełbasę i kiszonego ogórka, uzyskując w ten sposób sos myśliwski. I to byłoby na tyle, jeśli chodzi o związek gulaszu z pomidorami. Tę wersję, którą tutaj prezentuję, będę powtarzała, ponieważ jest tak pyszna, że na sos nie zostało 😛
Przepis znalazłam w „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.
Składniki :
50 dag wołowiny gulaszowej
łyżka smalcu i 2 łyżki oleju do smażenia
łyżka mąki
1 duża cebula
1 średni, dojrzały pomidor
szklanka soku pomidorowego
przyprawy: sól, czarny pieprz mielony, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka
Mięso pokrój w niewielką kostkę i oprósz je mąką wymieszaną ze wszystkimi przyprawami (ja dałam mniej więcej po pół łyżeczki wszystkiego – z ostrą papryką i pieprzem nie przesadzałam), następnie odstaw.
Posiekaj cebulę, a pomidora sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój w kosteczkę (warzywa umieść w osobnych naczyniach, bo nie będą używane jednocześnie).
W rondlu rozgrzej łyżkę smalcu i olej. Kiedy tłuszcz będzie bardzo gorący, dodaj mięso i zrumień z każdej strony, następnie wsyp posiekaną cebulę, przesmaż chwilę razem, potem podlej połową szklanki wody i duś pod przykryciem przez pół godziny.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj przygotowanego wcześniej pomidora i zalej całość sokiem pomidorowym. Zagotuj i przypraw do smaku.
Ja podałam swój gulasz z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i rozmarynem
Wołowe curry z buraczkami
Ziemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym
Źródło:http://agatagotuje.pl/gulasz-wolowy-w-pomidorowym-sosie