Wykonanie
Gulasz ma wiele twarzy, ostatnio odkryłam tę „pomidorową”. Zazwyczaj robiłam bardziej klasyczną wersję z dość dużą ilością
cebuli, z
marchewką czy z
pieczarkami. Jeśli zostawały mi jakieś resztki, to dodawałam do niego
koncentrat pomidorowy,
kiełbasę i
kiszonego ogórka, uzyskując w ten sposób sos
myśliwski. I to byłoby na tyle, jeśli chodzi o związek gulaszu z
pomidorami. Tę wersję, którą tutaj prezentuję,
będę powtarzała, ponieważ jest tak pyszna, że na sos nie zostało 😛
Przepis znalazłam w „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.Składniki :50 dag
wołowiny gulaszowejłyżka
smalcu i 2 łyżki
oleju do smażeniałyżka
mąki1 duża
cebula1 średni, dojrzały
pomidorszklanka
soku pomidorowegoprzyprawy:
sól,
czarny pieprz mielony, mielona
słodka papryka, mielona
ostra paprykaMięso pokrój w niewielką kostkę i oprósz je
mąką wymieszaną ze wszystkimi
przyprawami (ja dałam mniej więcej po pół łyżeczki wszystkiego – z
ostrą papryką i
pieprzem nie przesadzałam), następnie odstaw.Posiekaj
cebulę, a
pomidora sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój w kosteczkę (warzywa umieść w osobnych naczyniach, bo nie będą używane jednocześnie).W rondlu rozgrzej łyżkę
smalcu i
olej. Kiedy tłuszcz będzie bardzo gorący, dodaj
mięso i zrumień z każdej strony, następnie wsyp posiekaną
cebulę, przesmaż chwilę razem,
potem podlej połową szklanki
wody i duś pod przykryciem przez pół godziny.Gdy
mięso będzie już prawie miękkie, dodaj przygotowanego wcześniej
pomidora i zalej całość
sokiem pomidorowym. Zagotuj i przypraw do smaku.Ja podałam swój gulasz z pieczonymi ćwiartkami
ziemniaków.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiGulasz wieprzowy z
pieczarkami i
rozmarynemWołowe
curry z
buraczkamiZiemniaczano-
dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym