Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Kolejny przepis z
serii dla niemowląt, tym razem w dużej porcji bo
jadłam razem ze swoim synkiem, wolał jeść oczywiście z mojego talerza, ale to już tradycja ( wczoraj obgryzał mi kanapkę z
masłem ) więc niespecjalnie się tym przejmuję, ważne, że dziecku smakuje. Oto przepis dla Was:
Składniki ( dla mamy i malucha)1/2 szklanki suchego
ryżu1/2 słoika ( 300 ml ) prażonych
jabłekszczypta
cynamonu1 szklanka
soku jabłkowegołyżka
masłaPrzygotowanie:Sok i szklankę
wody gotujemy, dodajemy
ryż i dusimy pod przykryciem aż napuchnie, ewentualnie dolewając
wody.Do
ryżu dodajemy
jabłka ( moje były wykonane przeze mnie – wiejskie
jabłka bez
cukru). Doprawiamy
cynamonem.Dodajemy
masło i gotujemy razem około 5 minut. Podajemy udekorowane musem.SmacznegoJeśli chcemy aby
ryż był bardziej sycący lub zastąpił
mleczny posiłek, gotujemy go na soku i
mleku modyfikowanym, a sobie możemy dodać
chudego twarożku.Zaręczam Wam, że tak przygotowany
ryż nie jest mdły, ja zjadłam go dokładnie w takiej formie w jakiej jadł go mój synek.Powiązane notki:
Fasolka po bretońsku jak u mamyTłusty czwartek last minute – Racuchy z
jabłkamiNowy dział ! Dla niemowląt : zupka brokułowa z
żółtkiem ( po 7 miesiącu )Owsianka z
czekoladą i
jabłkamiProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepis