Wykonanie
Mam bardzo miłe wspomnienia związane z tym daniem. Pamiętam czasy, kiedy chodziłyśmy do szkoły, a mama (a może tata) przed wyjściem do pracy przygotowywała to danie na obiad. Warstwy przekładała w dużym garnku emaliowanym,
potem zawijała wszystko dokładnie w koc i wkładała
między poduszki. Kiedy wracałyśmy ze szkoły wystarczyło wygrzebać garnek
spod pościeli i cieplutki
ryż już był gotowy.
Składniki:200 g
ryżukilogram
jabłek2 - 3 łyżki
cukrukilka łyżeczek
cynamonumasłośmietanacukierWykonanie:
Ryż ugotować na sypko.
Jabłka pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i chwilę poddusić. Dosłodzić do smaku i dodać
cynamon. Na dnie naczynia do zapikania rozłożyć połowę ugotowanego
ryżu. Na
ryż położyć podduszone
jabłka. Przykryć pozostałym
ryżem. Na wierzchu położyć kilka plasterków
masła. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać polane
śmietaną wymieszaną z
cukrem.